Étrend kiegészítők, vitaminok

A legkiválóbb vitaminnak a Vet-Plus, angol gyártmány Complivit pasztát ajánlom, immunerősítőnek ugyancsak a Vet-Plus Flumax pasztáját tartom, de aki még fokozni szeretné akkor is ha a cica makk egészséges, szórhat az ételre beta-glükán port, adhat Omega 3 halolajat.

Mindig van itthon Promax paszta probiotikum, ami gyakran még az antibiotikumot is kiválthatja. Mindig van Royal Canin Rehydration Support Elektrolit instant por a lábadozást támogatni, van  Virbac Nutri-Bound ital, ha etetni kell a cicát étvágytalanság, lábadozás alatt. Kitűnőnek tartom, és nagyon szeretik az alfavet  ReConvales PowerPet pasztát, házi patikánkból nem hiányozhat ugyanettől a német gyártótól a Dia tabletta és annak a pro-biotikus tablettája. Naturland borvizzel törölgetem meg a cicák szeme körül. ha szükséges, nagyanyáink kamilla teája helyett pedig körömvirág teát főzök, ami nem szárít és nem allergizál.

Partnereim:  Pet Store kft., Royal Canin kft, az  Alpha-Vet kft. és a kiváló minőségű nedves ételeket a Zooplus webáruházból rendelem..

Mit adjunk enni?

A pici ragdoll babáknak 4 hetes korban kezdem adni a finomságokat. Royal Canin Babycat pástétom ez első fogás, amit napokon belül kiegészítek Schesir Natural rizs nedves étellel, először csirke, utána jöhet natúr lében zöldséggel, gyümölccsel marha, tonhal, lazac stb. Nagyon szeretik a Cosma Natural finomságait is, és jöhet a Greenwoods valamennyi ízben.

Kicsit később már kapják a Grau Kittent, pulyka sárgarépával, marha, kacsa zöldséggel. Szeretik a Mac's Kittent is és a svéd  Bozita Kittent. Mindegyik nagyszerű minőség!

Viselkedése

A ragdoll természete  rendkívül kedves és szeretetre méltó. Türelmes, nem goromba, nem fúj, nem morog, nem sóz oda, ezért is ideális cica fajta gyerekek mellé. Bújós, dorombolós, számítani lehet arra, hogy a párnánkon, vagy a gazdi lábára borulva alszik. A rongybaba nem tejbe tök, nem dísztárgy a lakásban, még idősebb korban is játékos, élénk, visszahozza mint a kutyus az eldobott kis játékát. Imádják a társaságot, utál egyedül lenni! Nagyon fontos neki a cica játszópajtás, hogy legyen kivel fogócskázzon, birkózzon, legyen kit mosdatni, legyen kivel bandázzon... 

Egy cica gond, rohan haza a gazdi, hogy ne legyen egyedül a rongybaba sokáig, két cica nem gond, mert összebújva békésen együtt várják haza a gazdit.

Története

Ann Baker
1960 körül Riverside-ban Pennels kisasszony fehér nőstény török angóramacskáját pároztatták a Daddy Warbucks nevű birman kandúrral. A kiscicák felkeltették Ann Baker érdeklődését, aki intenzív tenyésztésbe fogott a példa alapján, és így alakult ki a ragdoll fajta, amelynek neve az angol "rongybaba" szó, miután a cicák kézben jellegzetesen elernyednek. 1965-ben fogadták el a ragdollt önálló fajtának  az Egyesült államokban, majd 1971-ben Ann Baker megalapította a Nemzetközi Ragdoll Macskaszövetséget.

1969-ben került Ann Baker tenyészetéből az első ragdoll macska pár Európába, az Egyesült Királyságba. Közel húsz évvel később került csak ragdoll Franciaországba, Németországba, majd megalakultak a tényészklubok miután a ragdoll elismert fajta lett Európában is.

Testfelépítése

A ragdollnak félhosszú, puha, selymes a kabátja, nem csomósodik össze mint egy pulikutyának, de azért a gyakori kefélgetést, fésülést igényli és meghálálja a gyönyörű szőrű cicánk.
 
Nagy testű, erős csontozatú, izmos fajta, a teljes testméretét 3-4 éves korára éri el,  addig a színe is fokozatosan elmélyül, beérik.
 
A tradicionális ragdoll színe lehet fókabarna, kék, csokoládé, lila, krém és vörös. Mintázata colorpoint, mited (fehér cipellős), lynx-tabby (cirmos), tortie (teknőc), torbie (teknőc cirmos) és az arcán v alakban fehér mintázatú bikolor.
 
A tradicionális ragdollnak kék a szeme, és hófehéren jön a világra. Kb egy hetes korban már jól látni a kiscica színét.
 
A solid, mink, sepia ragdoll fajtaleírása megegyezik a tradicionális ragdoll standerével. Színvilága rendkívül változatos, kiegészül még a fekete, és fehér színekkel. Szeme színe lehet kék, de inkább harmonizál a bundája színével, zöld, aranysárga, mogyoró, szürke stb. 
Termetük általában erősebb mint a tradicionális ragdollnak, bundája vastagabb, tömörebb. A tradicionális ragdolltól eltérően születésekor nem fehéren, hanem az eredeti színű bundácskájával jön a világra. Amikor tradicionális ragdollt solid ragdollal pároztatunk, akkor fele fele arányban születnek tradicionális és solid ragdoll bébik.

Hogyan készüljünk a cica fogadására?

Mielőtt hazavinnénk kiscicánkat, gondoskodnunk kell a legfontosabbakról. Legelőször is egy hordozóra lesz szükség! A lakásban fel kell mérni a lehetséges veszélyforrásokat: ablakra macskaháló, rács (zooplus). Az elektromos csatlakozók állapota: ne legyen lógó konnektor, vezeték. Kaparófa, huzat a bútoraink kímélése érdekében és játékok, ahogy a pénztárcánk engedi. Sokszor egy-egy üres doboz, vagy egy papírgalacsin megunhatatlan játékká tud válni!

Alomtálca: nagyméretű XXL fedett alomtál legyen!, kislapát, macska alom. A kiscica nem szereti s szilikonos almot, ezert a legjobb, a kiváló minőségű csomósodó alom. Később használhatunk Öko natural almokat is, a cicák szívesen fogadják. A kaparófa minél magasabb annál jobban szeretik, sok szizal kaparó rúddal és süppedős alvóhelyekkel.

Itató- és etetőtál: a porcelánt javaslom, melybe a feje bajuszostól kényelmesen elfér.

Ágyak, kosarak egy nyugodt sarokba helyezve, ahová visszahúzódhat kedvére.

Mérgező virágok: váljunk meg azoktól a növénytől, mely mérgezést okozhatnak, a macskák szeretik tépkedni, rágni, akár megenni őket. Neveljünk búzát, vagy vásároljunk macskák számára ültetett virágot.